Uncategorized

Kemalangan di jambatan pulau pinang 14 mac 2013

Nota is one of the best local films in recent years. Dan itu juga yang akan saya kata pada penonton yang tertidur pada minggu lepas. Pada ulang tahun ke perkahwinan, mereka telah mengambil keputusan untuk pergi ke tempat di mana Kamal melamar isterinya,dengan harapan untuk memulihkan hubungan cinta dan rumah tangga mereka. Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan, Erin menjumpai nota yang ditulis Kamal yang menyatakan dia mempunyai niat lain….

Wednesday, 29 January 2014

Perhatian kepada semua rakan rakan saya tak kiralah dari bangsa apa pun, latar belakang apa pun. Tontonilah filem thriller hebat lakonan Maya Karin dan Hans Isaac ini!! Saya jamin masa yang anda luangkan untuk menonton filem ini tak akan terbazir dengan sia sia. Filem tempatan dengan sentuhan magis dari pengarah Jepun nyata membawa satu dimensi baru dalam gaya sinematografi, naratif serta gaya penceritaan.

Yup, walau ada kalanya pacing nya ada pasang ada surut seperti air di lautan ehem , ia masih tidak tersasar dari tujuannya. Dari pantai yang jernih ke lautan yang tenang yang sedangkan dasarnya sedang bergelora. Alam juga banyak berbahasa dalam filem ini, barangkali ia mengerti isi hati mereka mereka yang sedang lemah dan terluka. Camera work yang paling menarik bagi saya ialah scene ketika mereka pertama kali bertemu ramli di masjid. Juga moment ketika mereka menunggu di jeti di mana ramli sibuk bercerita , pada waktu itu kamera juga bergerak dengan baik.

Meningatkan saya kepada style Fassbinder yang suka mengekalkan kamera beliau darjah mengelilingi karakter untuk scene scene intense sebegitu terutama ketika duduk di meja. Bukanlah Filem yang perfect tetapi Filem yang terasa fresh dan enak. Dan ya, sungguh enak hingga boleh di makan begitu saja. Frustrated, devastated, catastrophic, broken, how one relationship could happened, Mula-Mula ingat ini cerita hantu, sebab elemen suspen dan triler masa awal cerita, permulaan yang baik, tidak meleret. Karya ini mempersembahkan retaknya sesebuah hubungan suami isteri, di mana, dari pasangan yang bahagia, membawa kepada dua orang yang dah tak saling mencuba, tak saling toleransi, toleransi itu sendiri, satu elemen yang penting dalam sesebuah hubungan suami isteri, secara keseluruhan, ini sebuah karya yang memang unik, gaya penceritaan yang lain dari yang lain.

Mainan emosi yg ditunjukkan, cukup2 rasa. Bukan movie potong bawang, bukan jugak movie yg boleh buat kita rasa marah secara keterlaluan. Nota yg diarahkan oleh seorang lelaki jepun Mr Yasu Tanaka,telah menerapkan elemen2 filem jepun ke dalam sebuah filem melayu iaitu lebih kepada penceritaan secara visual. Komen saya setelah menonton Nota, satu filem yg santai, tak perlu sound effect yg keterlaluan atau CGI yg berlebihan, tapi mampu menjadi naskhah yg sgt menarik.

Lakonan Maya Karin sebagai heroin dan Hans Isaac sebagai hero yg x brapa hero, sebagai pasangan suami isteri yg sedang mengalami pergolakan dlm rumahtangga. Sekuntum bunga takkan mekar selamanya.. Jadi dlm usaha memperbaiki hubungan yg makin retak,mereka terbang ke sarawak sempena ulangtahun ke 10 perkahwinan mereka. Di sana, kenangan2 silam ketika saat si suami melamar si isteri mula bermain di ruang mata si isteri.

Tapi, si suami masih dgn sifat kekayuannya dan tak tunjuk sebarang reaksi. Sehinggalah si isteri terjumpa satu nota yg penuh dgn isi tersirat di sebalik bait2 kata yg agak berbunga. Saya salute nota tu. Sgt dlm maknanya. Apa yg terjadi lepas tu? Tak boleh nk cerita, sebab nanti hilang perasaan ingin tahu anda.

Sbb tu saya kata, filem ni sgt santai dan tak perlu fikir byk. Sygnya, seperti filem2 melayu lain, yg lain dari kebiasaan filem seram, komedi, cintan cintun, isteriku-suamiku, gangster, rempit whatsoever , tygn Nota di pawagam adalah sgt terhad. Cuma ditayangkan selama seminggu di kebanyakan pawagam terpilih, dgn showtime yg sgt terhad dan tak kena pada waktunya. Sekarang, still ditayangkan, tapi hanya ada 4 pawagam seluruh malaysia je.

KLCC, wangsa walk, jitra dan sabah. Alasan pihak pawagam, show tak penuh panggung, selalunya penonton kurang dari 10org setiapkali tygn. Apa punca masalah ni? Salah pengusaha pawagam kerana susunatur jadual showtime yg tak sesuai, menyebabkan ramai xleh nk luangkan masa utk menonton? Atau kurangnya penonton yg berkualiti? Mentaliti dan pandangan skeptikal penonton terhadap filem melayu?

Honestly, saya pun skeptik dgn filem2 melayu di pawagam. Ini cubaan2 utk membuatkan filem melayu melangkah ke depan tapi still x diterima masyarakat, kenapa? Almost semua filem yg saya sebut td, semua tygnnya limited. X faham betul.. Akhirnya, org luar jugak laa yg akan hargai filem2 gini… Org luar gak laa yg akan nampak potensi besar filem2 gini….

Tak larat nak bebel dah.. Kagum sgt dgn kesungguhan pihak produksi utk menambat hati penonton tempatan.. It was shot over 26 days at Bako national park and village near Kuching,Sarawak. In my personal opinion, this film, shown at Cannes this year, ranks with the best ever made in this country. Nota was intriguing and was filmed perfectly to also highlight the natural beauty and culture of Sarawak. His Sarawakian dialect made him sound extra creepy. Ramli Hassan passed away earlier this year and I think we lost a bloody good actor. As good as it was there were however a couple of niggles.

I thought the park bench scene with the Japanese friend felt forced and awkward but I understood there had to be a scene to explain certain parts of the relationship of the two main characters. I just felt the performance and dialogue in that part could have been more natural. Too many. All in all however I think it was a great movie and deserves a watch on the big screen if only for the scenes of Sarawak. Also a great performance by Maya Karin who managed to do so much with her character without actually saying much. Try not to illegally download local movies so that we can finally get some quality stuff like Nota and The Journey instead of gangster movies and horror comedies.

Nota merupakan filem Malaysia kedua yang telah saya tonton di pawagam pada tahun ini selepas Tebaik Dari Langit.. Bukannya saya sudah tidak suka menonton filem Melayu di pawagam, tetapi sekarang ini, jarang sekali ada filem Melayu yang ditayangkan di pawagam Singapura, jadi saya perlu naik ke Johor dari Singapura semata-mata untuk menonton filem Melayu. Dulu, selalu juga saya ke Johor untuk menonton filem-filem Melayu di pawagam, tetapi sekarang sudah jarang sekali disebabkan oleh sebab tertentu. Berbalik kepada Nota : Nota bukan hanya sebuah Thriller Psikologi yang ambitius.

Tidak secara langsung ianya juga merupakan sebuah filem berbentuk eksperimen untuk pasaran filem Melayu tempatan, satu barometer bagi mengukur sambutan audiens Malaysia terutama sekali orang Melayu terhadap smart films atau filem-filem bijak. Dan ternyata audiens Malaysia, terutama audiens Melayu masih belum dapat memberi sokongan yang cukup bagi filem-filem sebegini. Shame on You Malaysians!

Its such a shame that a brave and brilliant film like Nota did not get its proper reception, left unnoticed. Sungguh sayang sekali filem yang seenak begini hanya dinikmati, diapresiasikan atau setidak-tidaknya ditonton di pawagam hanya oleh segelintir orang, walaupun setelah filem ini mendapat rave reviews.

Shame on you Malaysians kerana si penulis ini dengan bersusah-payah telah pergi ke Johor bersama-sama isterinya dari Singapura untuk menonton filem yang dilabel brilliant oleh sesetengah pihak ini, dan isterinya telah meminta sang suami untuk tontonan kali kedua, tetapi kamu gagal untuk memberi support sokongan bagi filem tempatan kamu yang telah mencetuskan sebuah lagi anjakan paradikma paradigm shift selepas ianya mula dicetuskan oleh filem Bunohan. Di dalam kesemua review yang telah saya baca mengenai filem ini, rata-rata sudah sentuh isu filem ini merupakan filem yang minimal tetapi pandai bercerita dengan imej-imej yang bersimbolisme dengan menggunakan teknik camera shots yang bijak.

Pemilihan lokasi filem ini di Bako, Sarawak sahaja sudah genius sekali, jadi direktor filem ini Yasu Tanaka dapat mengekploitasikan kecantikan Bako untuk shots yang memukau. Cinematographer filem ini Maximilian Schmige dari German sudah tentu memberikan filem ini aura dan feel yang berbeza daripada filem-filem Melayu yang lain. Erin dan Kamal sepasang suami isteri yang hubungan mereka tersangat dingin sehinggakan sudah tidak lagi bertegur sapa walaupun tinggal serumah. Cerita ini kebanyakannya dari kaca mata si isteri Erin yang sedang berusaha dengan gigih untuk mendapatkan anak.

Maka suami isteri telah pergi ke Taman Negara Bako di Sarawak, tempat mereka mula-mula jatuh cinta untuk memperbaiki hubungan mereka. Setibanya Erin dan Kamal di Sarawak, apabila audiens diperkenalkan kepada watak Jemat yang dimainkan oleh arwah Ramli Hassan dengan mahirnya, mood filem berubah disebabkan oleh persembahan yang eccentric oleh Ramli sebagai Jemat.

Cerita menjadi lebih mistikal dengan dialog-dialog jampi serapah Jemat yang sangat menghormati buaya-buaya di sungai itu. Dan sewaktu cerita berkembang, watak Jemat menjadi catalyst mengimbangi filem ini daripada terus menjadi kaku disebabkan oleh kedinginan suami-isteri, Erin dan Kamal yang memerlukan babak mereka berdialog minimal disebabkan oleh kedinginan mereka itu.

Filem ini, seperti yang dinyatakan di atas, kebanyakannya dari kaca mata Erin Maya Karin jadi Erin merupakan watak utama filem ini. Seorang isteri yang bersungguh-sungguh berikhtiar untuk menyelamatkan perkahwinannya yang di ambang kehancuran, yang berusaha untuk mendapatkan zuriat, dengan tiba-tiba mendapati suaminya curang terhadapnya bersama dengan teman baiknya.

Ini merupakan peluang yang baik untuk Maya Karin to steal the show. Tambahan pula filem ini dipenuhi dengan simbolisme yang brilliant, terutama sekali imej sapu tangan berbentuk M. Bayangkan jika Maya Karin menyampaikan persembahan yang delirious sekali, dibantu oleh simbolisme yang kuat, sapu tangan berbentuk M yang digunakan oleh suaminya mengelap peluh, diselang-selikan dengan teknik penggunaan flashback imej curang suaminya dengan teman baiknya.

The wife snaped, lantas audiens mendapat killer performance hy Maya Karin. Namun perkara ini tidak. Apa yang audiens dapat adalah sedikit anti-klimaks. Pacing filem ini sengaja dibuat perlahan deliberate , jadi aura misterinya amat dirasakan sekali. Ini sangat baik kerana ianya kept the audience at the edge of their seats, wondering what will happen next.

Tambahan pula persembahan Hans Isaac dan Maya Karin yang baik sebagai Kamal dan Erin sepasang suami isteri yang sudah tidak boleh tahan lagi ingin mencari jalan keluar. Namun begitu, di akhir filem, setelah audiens sudah boleh teka apa yang akan terjadi, klimaks twist ending yang dinantikan di setiap thriller psikologi tidak terjadi.. Pada mulanya saya pinpointed at Maya Karin kerana anti-klimak itu. Tetapi saya mendapat tahu bahawa filem ini mempunyai alternate ending. Ending yang saya tonton di Cathay Cineplex Johor itu to cater to pasaran tempatan. Besar kemungkinan ending di dalam versi antarabangsa will be shocking.

Namun begitu, filem ini adalah satu percubaan yang baik sekali untuk berfikir di luar kotak. Syabas kepada 42nd Pictures kerana filem yang sangat bermutu, yang sangat cantik cinematography-nya, yang indie feel-nya, yang membuat audiens berfikir dan yang membuat isteri saya mahu menontonnya buat kali yang kedua! I dare say local filmmakers will learn a thing or two about how to speak with visuals and use correctly! And turning landscapes into mindscapes. And subtle critiques of religion and tourism. This guy Tanaka knows his stuff, I tell you!

Saya memuji teknik pengarahan Tanaka yang saya sifatkan sebagai bijak dan sangat berbeza dengan sentuhan pengarah tempatan. Maaf, bukan mahu menjadi bias atau menidakkan kemampuan pengarah tempatan tetapi apa yang dipersembahkan oleh Tanaka pada perspektif saya penuh dengan maksud tersirat dan tersurat menerusi teknik yang diguna pakai.

Ternyata pengarah fotografinya, Maximilian Schmige bijak mengeksploitasi keindahan negeri Sarawak dalam memberikan satu penontonan yang memberikan keindahan di mata penonton. Filem ni sangat berfikiran ke hadapan kalau kita lihat dalam konteks industri kita sahaja. Benda lain, sangat bijak diolah! Cerita pasal curang jugak, tapi tak adalah macam dalam novel cintan haram Melayu tu! Kalau dapat tengok, tengok! Wanna talk figures? Suamiku, Encik Perfect 10! These are all more or less box office successes in the context of the Malaysian film industry.

All it takes is a trip to the cinema in support of local films of acceptable quality just so all the right people can obtain funds to channel into better content. Why spend ringgits on another crappy Hollywood remake when you can contribute to decent local material? Years of failure at trying to have a baby have led to a prolonged and agonizing lack of communication between them. Erin is the only one who seems to want to discuss things to save their marriage. But Kamal freezes up, and instead, has plans to end their marriage.

Erin discovers his intention in a note that he has written. Slowly, Erin discovers why Kamal is intent on ending their marriage. She is infuriated and begins to plan the perfect murder, using his note as evidence of his death. To appreciate his narrative and stylistics, one must have a basic grasp of the conventions associated with expressionism and surrealism, as well as the gothic. The aim is not to depict objective reality but rather the subjective emotions and responses aroused within a person to unfolding events in particular, to Erin.

Surrealism is depicted with imaginary images, juxtaposition and chance, with the subconscious coming to the fore. Tanaka abandons the rational to inquire into the mysterious depths of the psyche of Erin. Nota , in comparison to the objective treatment employed for these films, stands on its own in its use of expressionism.

MEDIA | 42ndPicture

A subjective perspective that of Erin , is used by Tanaka to express emotional experience in the face of hard reality. This enhances the subjective approach used by Tanaka to tell his story. Kamal is highly-educated, and a successful surgeon. Tanaka does not deign to give back story for much of his film. It is unnecessary, and in many cases, there is also no closure.


  1. your mac may be infected.
  2. Official Website Department of Occupational Safety and Health - Archive.
  3. Selamat Datang Ke Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.
  4. mac os x on pc download free.
  5. Laman Utama;
  6. greeting card software for mac mountain lion!
  7. mac solar white eyeshadow dupe.

The story must move to its inevitable ending. The audience is called upon to piece things together. Like many filmmakers, Tanaka respects his audience and asks them to join him in the storytelling. But for this, he requires, as U-Wei Haji Saari once remarked, an audience that is perceptive. In Malaysia, that is certainly a tall order! The village is usually seen as the bastion of spirituality, but this appears to be quite a strange village. This is certainly unusual as children are normally cheery and vibrant. It is an index; a subtle pointer that even the village today has turned into what cities have become — devoid of the spirituality that they were once known for.

To attest to this, Tanaka introduces the Muslim call to prayer over the visual of Erin and Kamal arriving in the village. As normal Muslims and adhering to archetype , they would have joined in the prayers, but they do not. Significantly, Jemat, the boatman is introduced at this particular time.

He walks nonchalantly past those praying in the mosque, and greets the couple. Ramlee raised questions about female sexuality in the face of the strict tenets of religion. This is also alluded to in the costume of the taxi driver who is beaten up. In the dialogue of the attackers, we find that not only has the taxi driver not paid his car installments, he has also gambled away the money. His character and values are not that of a true Muslim. He is given a magnificent screen presence. He appears to be an archetype of the wise man of the interior.

But he is actually a false archetype. He does not know much except what he has heard or learned from others. Erin all the while thinks she has been talking to Kamal. He conjectures that Kamal as a doctor would be very rich village people are not normally drawn to material wealth. He also concludes that a wife would kill her husband for his insurance Erin herself is amused by this. Jemat, in fact, has no wisdom or foresight. He is no better than those who are praying in the mosque who just follow the tenets of the religion without seeking to understand its inner meanings.

To allude to this, Tanaka has the worshippers strangely dressed in resplendent traditional Malay dress that is usually worn on festive days like the Aidilfitri. Jemat chants and enters the river in the middle of the night, involved in some strange ritual obviously learnt from a master who has probably provided no explanation for it. He knows how to remove the poison of the puffer fish so that it becomes edible.

He has battled three crocodiles and killed one, but, ignominiously, he succumbs to a woman! And laughingly, he had remarked earlier that he would have liked to die fighting a crocodile! Who knows what evil lurks in the hearts of men — and women? Everyday objects take on an ominous feel: rice on the boil signifying her boiling anger , flames of the oven, the shower head, the rocky outcrop, ominous sunsets, loud, grotesque sounds, etc. In short, she is one who is easily influenced. She was fascinated by the senseless violence perpetrated upon the taxi driver, resulting in his death.

It is as if that is what she would have liked to inflict upon her husband. Tanaka makes her character to be incongruous: she feeds fish in the aquarium; she gently picks up a butterfly and then releases it in the air, and yet she is able to take the life of a human. Very early in the film, Tanaka denotes her hidden nature, in quick cuts, to the strangely-shaped rock in the National Park that looks like a cobra preparing to strike.

Later, as the boat takes her and Kamal to the park, she comes upon the rock and stares at it in fascination. The juxtaposition of images is expressionistic, and functions as a striking visual comment as to her state of mind. In her imagination, she sees Kamal having sex with Mayumi. It is as if she is mocking Erin. There is nothing now that Erin will not do.

The mother is an archetype in Jungian psychology with these two prototypically opposing aspects. Erin possesses both these archetypes. Her positive aspect is seen in her attitude to feeding and talking to her fish, and then gently picking up the butterfly and releasing it outside her house. Yasu Tanaka manifests her negative aspects stylistically in the numerous motifs of rocks, boiling rice, and images of the sea.

The sea, like the archetype of the mother, is seen in the arts as one that sustains life, and at times, is the origin of all life. In its opposing aspect, the sea is the Terrible Mother who devours. Kamal and Erin finally arrive on top of the cliff where Kamal proposed to her ten years earlier.

Tanaka frames the scene in an extreme long shot a negative index and foreshadowing the violence that will follow. The horizon line dividing the ocean and sky is thin and hardly visible. And in a moment of insanity represented by a black frame and a loud, crashing sound effect , she does the unthinkable, answering the call of the Terrible Mother. Like Jemat, she is also an artificial one. Tanaka depicts this in her costume the first time we see her.

She wears a blue dress signifying water on which there are flowers arranged like seaweed as if in the sea. Erin, is however, not asleep. For some strange reason, the water is in her mind a foreshadow? Up to this point, the sea in her mind is still benign. Jemat becomes an unwitting victim when in her imagination , she thinks she is going to be at his mercy by being alone on the boat.

This occurs when Erin tells him not to address her anymore as Mrs. It is an aspect that U-Wei Haji Saari himself has been exploring in his films. If U-Wei has been exploring why the Malays are what they are, Yasu Tanaka raises other questions as enumerated above. His casting choice raises another interesting question.

Erin and Kamal have Malay names but they do not look Malay. The woman in the love triangle is not Malay but Japanese! As an outsider, Tanaka is probably trying to ask himself: is there such a thing as the Malay? And what is a Malay Muslim? Tanaka comes from a homogenous society, and Malaysia, with its diverse races, cultures and religions, has probably become for him an interesting place to explore his ideas and thoughts.

His next film should also be as provocative and interesting. Welcome to Malay sian cinema, Tanaka-san! You might just be what we need…. There are beautiful shots of mountains and sunsets but the colour grading of the scenes present them as ominous and foreboding in the context of the story. He does the same when he receives the key from Erin and gives thanks. He does not ask where her husband is. Even here there is no humanity, only commerce….

Republished with permission from Hassan Abd Muthalib.

Wednesday, 29 January 2014

Salam sinema Norman Yusoff, et al. Dah kenapa aku buat citation ni. Ni bukannya assignment! Aku ni dah lama tak tulis reviu kat blog aku sendiri sebenarnya sebab aku syok tenggelam dalam arus kumpulan penagih filem dekat Facebook. Macam-macam jenis pengetahuan pasal filem aku tau kat situ, lebih dari apa yang aku belajar dalam sekolah filem aku. Eh, silap. Meh buat mukadimah reviu dulu. Berapa kali dah kemunculan semula aku nak buat ni. Filem terakhir aku reviu pun dah tahun lepas. Filem bodoh je pun, tapi yang masih menghiburkan.

Memang escapism habis. Tapi, filem yang ada Maya Karin kat poster hai, awak! Mari aku reviu filem Nota, yang baru keluar minggu lepas tapi nak mampus dah tarikh tayang dia Skim Wajib Tayang untuk filem ni macam tak dapat pengesahan je… kesian! Nasib baik jugak aku dan adik aku NI paling penting sebenarnya! Menariknya, filem ni disutradarai oleh tuan Yasu Tanaka yang berbangsa ehem, maaf aku cakap benda ni ex-penjajah negara kita dan diterbitkan oleh bininya Bea Tanaka, yakni rakyat kita! Comel, kan? Laki bini jadi tunjang utama filem ni. Pengarah fotografi dia pun orang import jugak.

Susah nak taip nama dia ni, jadi korang bolehlah kot zoom-in poster kat sebelah ni kalau korang kisah apa dia buat kat visual filem ni. Secara asasnya, plot cerita ni pasal hubungan Erin Maya Karin dan Kamal Hans Isaac yang atas sebab tertentu mempunyai sedikit keregangan. Dengan harapan nak pulihkan hubungan suami isteri depa, depa pergi semula ke tempat depa bertemu dan jatuh cinta… tapi, semuanya berubah bila Erin terjumpa… jeng, jeng, jeeeeeng… sebuaaaaaah… nota!

Lepas tu benda lain pulak yang jatuh. Jadi, itulah rumusan plotnya. Nak tau lebih lanjut? Nanti tunggulah kalau-kalau Astro First nak tayang atau keluar DVD nanti, sebabnya korang dikira ahli sihir kalau dapat jumpa waktu tayangan lepas ni. Kalau korang perasan, aku ada petik nama Bunohan kat mukadimah aku, kan? Sebabnya aku bandingkan filem ni dengan magnum opus Dain Said setakat ni ialah kerana cara Yasu Tanaka ketengahkan filem ni; penceritaan secara visual. Dialog masih ada, tapi tak seberat Bunohan, yang bagi aku sebenarnya memang sengaja diisi berat dengan komentar sosial institusi negara dan masyarakat.

Filem ni lebih kepada masalah peribadi individu; ini membuatkan filem ni lebih dekat dengan kita. Isu yang paling ketara kat sini mestilah masalah rumah tangga. Jadi, kebanyakan visualnya, walaupun sebenarnya nak tunjuk gelapnya hidup pasangan ni masa kat KL dan betapa cantiknya Taman Negara Bako, Sarawak masa bahagian vacation dalam filem ni, sebahagian besar daripadanya jugak berperanan sebagai petunjuk ke atas apa yang akan berlaku. Agak pekat jugak bahasa filem dalam Nota ni, tapi aku rasa kalau layman cuba kasi can dekat kerja pengarah fotografi dan penulis skripnya, aku rasa korang akan rasa sangat awesome; korang tengok je prop dan objek yang difokuskan tu pun, dah boleh faham cerita.

Tak perlu nak letak dialog meleret. Dialog dalam filem ni pun sangat minimalis; dan memang sangat bergantung kepada keberkesanan para pelakon pegang watak mereka melalui mimik muka dan gerak tubuh. Visual dia? Tak ada satu pun yang out-of-place. Semuanya ada tempat dan peranannya dalam filem ni; pokok berduri, signage pasal buaya, shot tengah laut lagi-lagi formasi batu yang ditepek sekali dalam logo filem ni, damn!

Semua tu bukan untuk cantik semata-mata. Semua ada maksud. Macam aku cakap tadi, pengarah fotografi filem ni tau apa dia buat doh! Visual dia pun macam aku cakap pasal dialog tadi; sangat minimalis. Sama dengan shot-shotnya. Ada main sikit je. Tapi editing dan bunyian diegetic dan non-diegetic banyak membantu dalam mencemaskan babak yang perlu dicemaskan, dan tiada editing kalau babak tu memerlukan ketenangan dan keindahan.

Tak perlu keterujaan pada setiap babak; hanya pada tempat tertentu. Yasu Tanaka ni tau dia tengah mengarah filem drama psiko, maka drama psikolah yang dia bagi kat kita. Sangat fokus! Sekarang aku nak cakap pasal lakonan pulak. Bagi aku, Maya Karin ni adalah jugak asas lakonannya. Tak bagus sangat dan tak teruk sangat. Tu nasib baik shot, warna, dan muzik berjaya timbulkan ke-psiko-an si Erin tu dan membantu tutup sikit kelemahan Maya Karin.

Si Hans plak, sejak dia jadi best bud dengan Afdlin Shauki, dah susah aku nak bayangkan dia berlakon serius. Ironiknya, English dia aku rasa awkward masa babak dia bercakap dengan skandal dia tu. Yang mencuri perhatian sebenarnya watak arwah Ramli Hassan. Sarcasm tahap dewa dialog dia. Mimik muka dia pun se-sarkastik dialognya. Personaliti watak drebar bot tu sangat mengancam! Dia orang kampung tempatan dalam filem ni dan jugak betul-betul sebenarnya; Bako ni pun memang kampung arwah dan dia berjaya bawak watak dia dengan berjaya sekali.

Tutur kata dia sebenarnya adalah petanda kepada peristiwa yang bakal berlaku, tapi dia cakap tu ala-ala gurau senda waktu malam je. Aku tak familiar pulak celah loghat Sarawak ni, tapi cara dia bercakap tu sangat meyakinkan untuk watak penduduk asal bumi Sarawak tu. Sayangnya, dia ni pergi dulu sebelum kita semua. Ada orang cakap, dia ni jarang berlakon filem. Tapi, bila dia berlakon, bukannya filem sampah tau. Innalillah, Ramli Hassan. Semoga tenang kau tau filem terakhir kau ni awesome di sana.

Akhir kata… aku musykil tentang penerimaan stesen TV pasal filem ni untuk tayangan Hari Raya akan datang, biarpun penghias utama filem ni ialah si jelitawan Maya Karin dan si kacak Hans Isaac. Sangat rugi bagi mereka yang tertinggal nak menonton filem ni disebabkan kesibukan hidup ini aku maafkan dan scepticism yang tinggi terhadap filem Malaysia tapi lebih memilih untuk tonton sampah Hollywood aku tengok hang ni, FantStic; dan ini alasan paling aku rasa nak hukum bagi mereka yang telah melakukannya!

Paling similar pun dengan Bunohan; tapi persamaannya terhenti dekat teknik penceritaan yang visualistik sahaja. Juga berterima kasih kepada Bea Tanaka sebagai wakil kepada sekumpulan manusia berbakat yang menjayakan filem ni yang tak henti-henti secara peribadi menghargai para penyokong mereka! Dan harap rezeki korang dan pembikin filem hebat yang lain mencurah-curah nanti; kalau bukan kat tanah air sendiri, kat luar pun tak apa. Semoga beliau berada dalam golongan yang beriman. Sebuah warkah yang indah buat arwah, team Nota! Cinta juga kadangkala membawa kepada kebencian dan dendam yang mendalam.

Kerana cinta manusia cenderung melakukan sesuatu yang tidak terduga malah hanya ada satu garisan halus yang memisahkan cinta dan benci. Begitulah yang cuba dibayangkan dalam filem artistik bertajuk Nota arahan dan tulisan warga Jepun, Yasu Tanaka ini. Filem yang mengetengahkan genre psikologi thriller ini mengajak penonton memahami tentang apa yang akan terjadi pada sebuah perhubungan yang hambar tanpa komunikasi. Nota merupakan filem pertama terbitan syarikat produksi 42nd Pictures yang diterajui pasangan suami isteri merangkap penerbit filem ini, Yasu dan isterinya, Bea Tanaka.

Dalam usaha mempromosikan keindahan alam semula jadi di hutan Taman Negara Bako Negeri Sarawak, filem ini dilihat berjaya mencapai matlamatnya kerana sinematografi yang indah begitu menaikkan mood penonton dalam menjiwai setiap kejadian. Filem yang setanding kualiti luar negara ini mempersembahkan dialog minima, namun, pengarah berjaya menggarap emosi melalui angle kamera dan pendekatan komunikasi visual dalam penceritaan; menjadikan setiap babak mudah difahami penonton.

Nota mengisahkan Kamal Hans Isaac dan Erin Maya Karin , pasangan suami isteri yang terperangkap dalam krisis rumah tangga setelah gagal mendapatkan cahaya mata. Dalam usaha menyelamatkan rumah tangga, Erin merancang percutian. Malangnya, di sebalik cubaan memenangi hati sang suami, Erin telah mengetahui Kamal mempunyai hubungan sulit dengan sahabatnya sendiri.

Oh no, there's been an error

Tanpa berfikir panjang, Erin merancang pembunuhan suaminya dan mahu menggunakan sekeping nota sebagai alibi untuk mencipta peristiwa seakan-akan Kamal membunuh diri. Lakonan teraju utama filem ini, Maya Karin sememangnya tidak perlu dipertikaikan lagi. Dalam setiap lenggok tubuh dan permainan ekspresi wajah, Maya begitu menyerlahkan emosinya yang amat kecewa dan berdendam dengan sang suami dan sahabat. Begitu juga lakonan Hans yang membantu menyokong dan melengkapkan karakter Maya sebagai seorang isteri yang terganggu secara psikologi.

Bagi mereka yang mengagumi keindahan semula jadi, filem ini menyajikan anda banyak pemandangan indah yang tak mungkin kita lihat di mana-mana destinasi lain di dunia. Rakaman yang dibuat dari atas helikopter juga membuahkan panorama asyik dengan imej Cobra. Price RM Persatuan Untuk Orang Pekak Tawau. A x Sabah F. Beliau berkata kebanyakan mereka adalah warganegara Filipina, diikuti Indonesia manakala 40 peratus lagi adalah rakyat negara ini. Seminggu sebelum dia digantung, pengarah penjara telah menziarahi sel beliau dan terkejut kerana terdapat bau yg harum.

A from the south-eastern of Borneo. Tawau x Sabah Rooting for the Tawau F. Ini adalah blog peribadi. Syaikh Anwar Al Awlaki-kama nahsabuh-menyebutkan bahwa setidaknya seribu mujahidin dijebloskan ke penjara oleh pemimpin yang telah memerintah selama 42 tahun tersebut. Seramai 2 orang pelajar yang mengikut kursus VEF yang menetap di Bandar Tawau, Sabah telah mengikuti program ini.

Demikian ceramah ini telah memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak agar sentiasa rajin menjaga kesihatan gigi setiap hari. Kos keseluruhan projek pembinaan melibatkan kos sebanyak RM,, Ini adalah salah satu aktiviti yang dilakukan oleh sekolah kami iaitu S. TAWAU: Mahkamah Sesyen hari ini menjatuhkan hukuman penjara lapan bulan dan denda RM30, terhadap seorang lelaki pendatang asing tanpa izin PTI warga Indonesia selepas mengaku bersalah memiliki empat ekor cicak tokek Gekko Gecko di sebuah hotel, di sini 22 Februari lalu.

Today, a section of the prison building is used as the Jalan Hang Tuah police station. Terletak di lokasi paling selatan dalam Malaysia, kini makin banyak tempat menarik di Johor Bahru yang ditawarkan untuk pengunjung. Gambar Penjara Pulau Pinang, dulu dan kini Penjara Tawau telah dibina pada tahun dan mula beroperasi sepenuhnya pada tahun berikutnya. Dalam merialisasikan matlamat di atas, pihak Penjara Marang dengan kerjasama pihak Sekolah Menengah Kebangsaan Merchang telah merancang beberapa modul yang sesuai dengan keadaan semasa.

Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya. All about health, places to visit, delicious food, recipes, news and entertainmentBukanlah hotel pertama di dunia yang menggunakan tema penjara, namun Sook Station telah menjadi bualan hangat sebagai hotel bertemakan penjara pertama di Thailand.

Ali yang masih belum berkahwin dan telah menjalani hukuman penjara atas pelbagai kesalahan, berkata inilah pekerjaan pertamanya dan kini sudah meninggalkan tabiat lamanya. Koleksi Gambar Lawak 2 Penyiksaan kejam menjadikan penjara ini begitu dikenali di Amerika. TAWAU - Seorang pengetua madrasah dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun oleh Mahkamah Majistret Tawau hari ini, atas tiga pertuduhan melakukan kelucahan melampau terhadap tiga pelajarnya pada tahun Penjara ini seringkali dipakai untuk eksekusi mati, di samping itu, LP Nusakambangan hanya diperuntukkan bagi para kriminal kelas wahid saja.

Kukusan, Tawau, Elementary School Friday, December 17, Gambar pekerja di penjara pemasang eksport mainan untuk syarikat-syarikat terkenal dibarat. Anugerah kehidupan memberi gambaran kebesaranNya buat kita manusia, yang wajib kita syukuri dan hargai. Untuk maklumat terkini, sila hubungi Careline di talian 24Jam. Penganjuran program lawatan ini adalah bertujuan memenuhi keperluan tugasan iaitu bagi mendedahkan pelajar kepada aktiviti pengurusan sesebuah restoran.

Ni bukan rekaan tuan-tuan dan puan-puan. Mengikut ceritanya lagi, pd mlm sebelum dia digantung, dia berpesan supaya dikejutkan pada jam 4. Berikut adalah alamat dan nombor telefon penjara dan parol seluruh Malaysia : Institusi Faks : , Pusat Latihan Pegawai Penjara Penjara Tawau8 Jul Namun, hakikatnya setiap banduan tidak akan datang ke penjara secara rela.

Antara yang menarik perhatian adalah sesi penayangan gambar-gambar para penjenayah yang menerima hukuman sebat atas setiap jenayah yang dilakukan. No economic activities, less consumer demand, everything is stagnant. Ketika anda membaca catatan ini saya mungkin sudah ke penjara kerana saya jadualkan tulisan ini diterbitkan Anwar disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukaman penjara 9 tahun oleh Mahkamah Tinggi tetapi 4 tahun kemudian,Mahkamah Persekutuan menolak sabitan itu dan mengetepikan hukuman penjara.

Penjara, denda kerana tunggang motosikal ala Superman. Best Juice for lifeOleh Nasrawati Syarifuddin. Ferdaus menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Maznan Omar Cerita hari ni. Rasanya bila lihat gambar ini pun dah tahu memang sedap kan? Kalau berhajat nak singgah ke, ini alamat yang perlu anda ikut : TB, Jalan Perbandaran, Tawau, Sabah atau kalau nak senang waze atau google maps - Steakroni. TAWAU - Lapan warga Filipina yang berdepan dengan hukuman mati dan penjara seumur hidup atas pertuduhan melancarkan perang ke atas Yang di-Pertuan Agong dan menjadi ahli kumpulan pengganas, hari ini didakwa di Mahkamah Tinggi di sini.

Seorang anggota polis adalah antara lapan orang yang didakwa di Mahkamah Majistret yang bersidang khas di Ibu Pejabat Polis Daerah Lahad Datu di sini atas pertuduhan Gambar yang diperolehi dari Dailynews Thailand menunjukkan Wiraphon Sukphon tengah ketika tiba di mahkamah di Bangkok, hari ini. Sila ambil perhatian bahawa borang Hubungi Kami ini adalah bertujuan khusus untuk melaporkan sebarang masalah yang berkaitan dengan laman-laman web Sabah. TAWAU: Mahkamah Sesyen di sini, hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun dan denda RM60, terhadap tiga lelaki warga Filipina selepas mengaku bersalah memiliki sisik marginal penyu, pastron, dan organ kemaluan spesis penyu hijau di kawasan perairan Pulau Ligitan, Semporna, 6 Februari lalu.

Apa agaknya yang sedang mereka berbincang kerana baru-baru ini Raja Petra mendedahkan Tian CHua ada membuntingkan anak perempuan pemimpin utama PKR dan perkara ini diketahui oleh Syed Husin. Tarikh Pemilihan Awal Perajurit Muda TD , Maklumat terkini bila pemilihan TD diadakan dan lokasi pemilihan awal perajurit muda tentera darat siri dan 45 tahun seluruh Malaysia, Calon yang layak boleh hadir ke pusat pemilihan dengan membawa dokumen yang diperlukan dan mematuhi syarat berpakaian ditetapkan Gambar:Tersepit semasa menyelit melalui lorong tikus untuk meninjau pembinaan sekolah menengah titingan, tawau, yang menyimpan penuh misteri Sekolah ini sepatutnya sudah boleh digunakan tahun lepas tetapi kini naik semak samun dan dipagar rapat.

Jadi awas tuan-tuan dan puan-puan, dikalangan kita ada perogol, pedophiles, pembunuh bersiri yang bebas mencari peluang utk bertindak. Saya tengok gambar tu dengan mata saya sendiri. Setelah 4 orang diikat jamin, tinggal lah aku seorang diri di dalam lokap mahkamah Duta. Kes disiasat di bawah Seksyen Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tiga bulan dan denda atau kedua-duanya sekali. Shelter ialah rumah yang digunakan oleh sebuah syarikat pembalakan di pendalaman Sabah. Gambar yang sempat dirakamkan ketika kejohanan berlangsung.

Perkara ini menjadi perhatian Nabi Sulaiman dimana terdapat kaum-kaumnya yang kuat mengamalkan ilmu sihir dan okultisme ilmu ghaib. Phone: Fax: Direktori Tawau, alamat dan no telefon. Ini gambar-gambar raya rora di tawau dengan nenek dia. Gambar penjara isa Contact information, map and directions, contact form, opening hours, services, ratings, photos, videos and announcements from Sabah Prison Department, Government Organization, Ibu Pejabat Penjara Sabah, Kota Kinabalu.

TAWAU: Mahkamah Sesyen di sini menjatuhkan hukuman penjara lima tahun dan lima sebatan terhadap seorang lelaki selepas mengaku bersalah merogol kekasihnya, seorang remaja perempuan berusia 15 tahun. Pada tahun , Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan masalah budak genius. Mangsa dilaporkan ditembak oleh pengawal keselamatan ketika sedang membuka bilik kebal untuk menyimpan duit dalam bank berkenaan. Dengan komitmen dan sokongan padu masyarakat ini diharap dapat membantu Jabatan Penjara mencapai visinya untuk menjadi pusat perlindungan dan pemulihan yang terbaik dan sempurna. Menurut mStar, Roslan Abdul, 31, ditahan polis sebab dorang jumpa senjata tu dalam beg sandang hitam dia yang dibawa dekat kawasan Pasar Tanjung dekat Tawau, Sabah.

Kali ini melibatkan seorang pelajar genius Matematik tajaan MARA yang telah dijatuhkan hukuman penjara selama 5 tahun di United Kingdom kerana kantoi memiliki 30, gambar lucah kanak-kanak dan ada di antaranya beliau sendiri yang ambik. Tak hanya karena tempatnya yang menyeramkan, tapi juga kesan yang ditimbulkan. K Jambatan Putih Tawau. Gambar ramai mereka yang terlibat semasa taklimat berkenaan. Perarakan ini merupakan aktivit tahunan kelab berkenaan disamping pelbagai aktiviti yang telah disediakan sepanjang tahun.

Ceramah yang disampaikan oleh Mohd Nizamudin bin Mohd Sahli telah bermula jam pagi dan berakhir jam pagi. Seramai pelajar yang terdiri daripada Tingkatan 1 dan 2 telah mendengar ceramah tersebut. Ceramah ini merupakan sebahagian kegiatan Kokurikulum pelajar. Klang, 02 Ogos Selasa - Pekerja merupakan aset bernilai bagi setiap syarikat atau agensi. Justeru itu, kebajikannya perlu dijaga terutama sekali ketika menjalankan tugas.

Advokasi bermula jam petang dan berakhir jam petang ini mensasarkan penunggang dan pembonceng motosikal. Antara aktiviti yang dijalankan ialah:- i. Menyampaikan mesej keselamatan dalm bilik darjah. Program bermula jam pagi hingga petang. Melentur buloh biarlah dari rebungnya, itulah harapan kita bagi melahirkan generasi baru yang berhemah di jalan raya.

Pertemuan hari ini bersama wakil dari Unit Lalu Lintas, Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Jabatan Pendidikan Negeri serta daerah adalah bagi merangka strategi keberkesanan penyampaian hasrat kerajaan ke arah sifar kematian akibat kemalangan jalan raya. Tujuan kunjungan adalah bagi berkongsi idea, bertukar pendapat serta menjalin hubungan dua hala.

Pameran ini telah menerima lebih daripada orang pengunjung. Mesyuarat Bil. Pihak Pengurusan Taiyo Malaysia Sdn. Bhd telah memberikan kerjasama yang sangat baik dan ingin menjadikannya sebagai agenda tahunan. Ceramah keselamatan jalan raya kepada seramai pelajar Diploma Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Pelbagai program dijalankan seperti pameran keselamatan jalan raya, ceramah dan kuiz keselamatan jalan raya, sketsa dan sebagainya dengan kehadiran lebih peserta. Fokus utama adalah penunggang motosikal serta pemandu kenderaan.

Antara program yang dijalankan ialah pameran dari beberapa agensi seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia serta pengeluar makanan kesihatan Good Morning Sdn Bhd. Demonstrasi memadam kebakaran juga turut diadakan. Selain itu, pemeriksaan kesihatan juga diadakan. Antara aktiviti yang diadakan ialah pameran, jualan serta pertunjukan kebudayaan. Berikut antara gambar aktiviti keselamatan yang dijalankan:. Menjalankan advokasi pertukaran topi keledar dan memberikan khidmat nasihat kepada pengguna jalan raya. Sebanyak goodies diedarkan kepada orang ramai.

Sempena sambutan perayaan Aidilfitri baru-baru ini, kilang Danisco Malaysia Bhd. Kempen ini dimulai dengan perarakan kenderaan anggota keselamatan bertugas sepanjang musim perayaan, pemberian goodies hari raya kepada pengguna jalan raya dan advokasi keselamatan jalan raya. Gambar sekitar majlis:.

Muhamad Husni Bin Mahmud. Pihak Hong Leong Yamaha telah menyediakan buah topi keledar berpiawaian kepada pengguna jalan raya untuk digantikan dengan topi keledar yang tidak berpiawaian, usang atau rosak. Pemeriksaan 16 perkara pada motosikal disediakan secara percuma. Pameran tayar dan lain-lain berkaitan dengan keperluan motosikal turut diadakan.

Program advokasi yang turut disertakan dengan edaran bungkus bubur lambuk kepada pengguna jalan raya di kawasan berkenaan. JKJR P. Program ini melibatkan hanya pemandu wanita yang di Daerah Seberang Perai Utara. Pihak Kolej Komuniti Kepala Batas telah memberikan kerjasama dalam membuat pemeriksaan asas kenderaan-kenderaan ini. Program ini akan diluaskan pada masa hadapan. Bhd Padang Tembak. Kempen ini meliputi pemberian topi keledar kanak-kanak, gantian topi keledar dewasa, Child Car Booster , vest pemantul cahaya, edaran risalah keselamatan jalan raya dan menampal stiker pemantul cahaya pada motosikal.

Program ini telah dirasmikan oleh YB Datuk Ab. Antara aktiviti yang dilaksanakan ialah pameran daripada Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor, Kaunter Bergerak Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ , pameran kesihatan daripada Pejabat Kesihatan Daerah Sabak Bernam, advokasi keselamatan jalan raya kepada penunggang dan pembonceng motosikal, khidmat nasihat keselamatan jalan raya sambil edar risalah, tampal Vehicles Enhancement Material VEM pada belakang motosikal, pertukaran topi keledar kepada penduduk setempat sebanyak unit sumbangan SIRIM QAS International Sdn Bhd, pertukaran topi keledar kanak-kanak sebanyak 30 unit serta pemberian vest keselamatan kepada penunggang motosikal bagi yang layak.

Sebanyak unit vest keselamatan telah diperuntukkan untuk program ini. YB Datuk Ab. Beliau sempat ditemuramah beberapa media tempatan sebelum bergerak ke Majlis Iftar Ramadhan. Program dimulakan dengan berzikir sementara menunggu waktu iftar iaitu pada malam. Jabatan Keselamatan Jalan Raya Pulau Pinang telah mengambil langkah melebarkan ruang penyampaian mesej keselamatan jalan raya dengan mengadakan kerjasama dengan Bahagian Automotif Kolej Komuniti Kepala Batas.

Di dalam kerjasama ini pihak kolej akan turut serta memberi pendedahan mengenai pengetahuan asas pemeriksaan kenderaan di lokasi-lokasi program yang bersesuaian bersama Jabatan Keselamatan Jalan Raya Pulau Pinang. Menyampaikan mesej keselamatan jalan raya mengikut kesesuaian usia. Pesanan keselamatan jalan raya kepada semua pengguna jalan raya disampaikan melalui Slot Bicara Prisma Mutiara FM pada 2 Jun lalu.

Pengguna diajak berhemah dan mematuhi undang-undang jalan raya. Pendengar juga berpeluang menjawab soalan kuiz yang menjanjikan hadiah yang menarik. Turut hadir ialah: 1. Telah diadakan pada jam Pegawai dari Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Perlis turut hadir untuk menjadikan kursus ini sebagai tanda aras pelaksanaan. Pihak media juga telah dijemput untuk membuat liputan bagi meluaskan penyampaian maklumat berhubung dengan peranan Peronda Lintasan Sekolah yang begitu penting dalam menjaga keselamatan pelajar di persekitaran sekolah.

Program bermula pada jam pagi dan berakhir jam lebih kurang petang. Terima kasih atas komitment semua pihak dalam menjayakan program. Pengisian program ini adalah gotong-royong mengecat semula lintasan pejalan kaki di hadapan SMK Mudzaffar Shah bagi kegunaan pelajar-pelajar untuk melintas jalan. Advokasi ini melibatkan penukaran topi keledar dewasa, topi keledar kanak-kanak, pemberian Vest Pantul Cahaya dewasa dan kanak serta edaran risalah dan stiker keselamatan jalan raya.

Selain itu, Tuan KP juga turut mengadakan kunjung hormat ke pejabat , Tn. Padang Mokan Kota Bharu, 15 Mei Berikut adalah sedikit gambar sekitar program:. Berikut adalah sebahagian gambar sekitar advokasi yang dijalankan:. Tips pengendalian kenderaan, teknik dan konsep membrek erta teknik membelok yang betul turut dikongsi bersama pengunjung.

Sesungguhnya dengan kemahiran membrek yang betul di samping mempraktikkannya ketika berada di jalan raya, ia sedikit sebanyak mampu mengurangkan risiko individu tersebut untuk terlibat dalam kecelakaan atau kemalangan jalan raya. Pihak yang bertanggungjawab telah dimaklumkan mengenai masalah tersebut dan kerja-kerja penyelenggaraan akan dilaksanakan dengan segera. Sekiranya terdapat sebarang urusan yang memerlukan tindakan segera, bolehlah berhubung terus melalui telefon bimbit pegawai yang berkaitan.

Kempen turut dimeriahkan dengan pameran daripada Jab. Berikut adalah gambar sekitar klinik tersebut:. Seramai 50 murid telah menyertai program tersebut. Antara aktiviti yang dilaksanakan ialah pemberian topi keledar sebanyak 50 unit sumbangan Universiti Sunway, pemberian vest keselamatan sebanyak 50 unit sumbangan Jabatan Keselamatan Jalan Raya Negeri Selangor, ceramah keselamatan, pameran keselamatan serta simulasi pemanduan berhemah kendalian Allianz Malaysia Berhad. Berikut adalah gambar sekitar program berlangsung:.

Seramai 15 peserta yang terdiri daripada pekerja-pekerja kimia sekitar Lembah Klang telah hadir ke sesi ceramah tersebut. Berikut adalah gambar-gambar sekitar ceramah tersebut:. Kempen KJR menampal stiker pantul cahaya, edaran risalah dan pemberian topi keledar kanak-kanak di Rural Transformation Centre Tunjong pada 4. Sub Bidang. Pecahan Sub Bidang. Semua Negeri. Puan Nurlailatul Qamar binti Zulkiffle. Sekatan penuh Total Ban. Boleh didapati secara atas talian di www.

Pegawai Untuk Dihubungi. Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots.


  • mp4 player mac os 10.4.
  • Items where Subject is "L Education > L Education (General)" - UNIMAS Institutional Repository.
  • paint tool sai mac brushes?
  • Sunday, 26 January 2014.
  • Capaian Pantas.
  • serveur denvoi smtp gmail mac!
  • Amaran Lebihan mata bawa ke hadapan. Kali kedua 20 mata atau lebih. Gantung tidak kurang dari 6 bulan dan tidak lebih 12 bulan Kursus pemulihan ditawarkan bagi mengurangkan tempoh penggantungan.